• Een van de grootste modewinkels van NL
 • Voor 17.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
 • Gratis verzending vanaf 50 euro
Klantenservice Klantenservice
Aankomende zondag geopend 12.00 - 17.00

Rinsma Nepal Foundation


Op initiatief van Dick Beumer is in 2013 het idee ontstaan om voor kansarme vrouwen in Nepal een naaiatelier op te zetten en is voorgelegd aan Gerk Jan Rinsma. Deze was meteen enthousiast. Iets opzetten in een ontwikkelingsland en zorgen voor werk en inkomen past precies in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en het begrip “Geeft ze geen Vis maar een Hengel”.

Wat hebben we sinds 2014 allemaal bereikt?

 • Vrouwen zonder werkervaring, zonder opleiding en zonder inkomen produceren na hun opleiding keurige schooluniformen.
 • Het aantal orders is vervijfvoudigd.
 • Het gebouw is nu drie keer zo groot.
 • In meerdere ploegen werken er nu 100 vrouwen.
 • Deze vrouwen dragen substantieel bij aan het gezinsinkomen. Eerder moesten zij en de kinderen op het land werken wanneer er geoogst werd. Nu is er geld om landarbeiders in te schakelen voor dit zware karwei. Het loon in het naaiatelier is hoger dan dat van een landarbeider. Bovendien heeft deze arbeider ook weer werk en inkomen.
 • Meer kinderen gaan naar school. De afgelopen jaren zijn er drie extra schoollokalen gebouwd bij het schooltje 5 km verderop en zijn er ook drie extra leerkrachten aangetrokken. Dus is hier ook weer meer werk en kunnen zij ook inkomen genereren.
 • Uithuwelijken is helaas nog steeds aan de orde, maar de gemiddelde leeftijd van de vrouw is met meer dan liefst vijf jaar opgeschoven.
 • Gezinnen kunnen zich dokterskosten en medicijnen permitteren waardoor vroegsterfte afneemt en de hygiëne verbetert.
 • Veel huizen hebben een metamorfose ondergaan: van bamboe met koeienmest naar steen. Veel mannen van onze vrouwen hebben meegewerkt aan de bouw van het atelier en weten zodoende hoe je moet metselen en timmeren.
 • De regering en district politici zijn heel enthousiast en hebben in de gaten dat het dorpje Charpane in het district Jhapa in opkomst is en investeren in een betere infrastructuur en elektriciteits voorzieningen.

De historie en voortgang

Op 9 februari 2010 is de Stichting Rinsma Nepal Foundation (RNF) opgericht. De eerste jaren voor ondersteuning aan een aantal kleine projecten maar in 2012 / 2013 groeide dat uit tot een omvangrijke uitdaging. We kwamen in contact met een lokale stichting, Khadgamaya Sangroula Memorial Foundation (KSMF) en in nauwe samenwerking met hen is de bouw van een naaiatelier eind 2013 van start gegaan. Een atelier waar voornamelijk schooluniformen en T-shirts worden gemaakt voor uitsluitend de lokale markt, tegen marktconforme prijzen en onder de meest ideale werkomstandigheden voor de vrouwen. De grond is geschonken door de familie Sangroula. Het project is gelegen in het dorpje Charpane in het district Jhapa in het uiterste zuidoosten van Nepal.

Eind 2014 is het eerste gedeelte (begane grond) geopend en in gebruik genomen. Hierbij waren Anna Rinsma en Dick Beumer aanwezig. Nadat de eerste 15 nieuwe naaimachines waren geïnstalleerd is gestart met de opleiding van 30 geselecteerde kansarme vrouwen uit 12 omliggende dorpen. Allen verschillend van aard, kaste en religie. Ze produceren schooluniformen voor uitsluitend de eigen markt en ontvangen een eerlijk loon waarmee zij zichzelf en / of hun gezin in hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien.

In 2015 bleek al snel dat er veel orders binnen kwamen en dat er behoefte was aan meer ruimte, meer naaimachines en toebehoren zoals strijkijzers, printers, meubilair en voorraden. Er zijn toen door Rinsma Modeplein / Rinsma Nepal Foundation diverse acties opgestart voor het verkrijgen van geld voor de bouw van een eerste verdieping. Dit met financiële ondersteuning van Wilde Ganzen daar dit project aan al haar criteria voldoet. Namelijk hulp aan een ontwikkelingsland, gedegen opleiding / begeleiding, toezicht, gekozen doelgroep, werk, inkomen, scholing, gezondheidszorg, goede huisvesting enz.. De vrouwen werken alleen overdag en bij voorkeur in een shift van 4 uur. In het gebouw is een eigen keuken, een kantoor, mogelijkheid voor kinderopvang / babyroom en uitstekende sanitaire voorzieningen zoals douches en toiletten.

In 2016 is de bouw van de eerste verdieping gestart en eind 2017 is deze gereed gekomen en ingericht met meer naaimachines zodat er ruim 50 vrouwen aan het werk konden. De orders bleven binnenkomen en ze produceerden per week meer dan 500 schooluniformen en T-shirts. 

Begin 2018 is besloten de bouw te voltooien naar de eindfase. Namelijk een tweede verdieping met een dakconstructie en 100 vrouwen met een eigen inkomen. De bouw van deze verdieping en dakconstructie is eind 2018 voltooid. Nadat het resterende geldbedrag bijeen is gebracht, de benodigde extra nieuwe machines, strijkijzers etc. zijn geïnstalleerd en het meubilair is aangeschaft kunnen de laatste 30 reeds opgeleide vrouwen aan het werk en daarna is het totaal beoogde aantal van 100 vrouwen bereikt.. We constateren nu dat het naaiatelier het leven van velen in deze omgeving een andere invulling heeft gegeven. Van uitzichtloos naar een zinvol bestaan. De kinderen gaan naar school, er is geld voor gezondheidszorg, betere huisvesting, uithuwelijken op latere leeftijd enzovoort. 

Helaas was het i.v.m. corona niet mogelijk om in 2020 en 2021 een bezoek te brengen aan het project. In november 2022 is Dick voor de 25e keer naar Nepal gegaan om het project te bezoeken. Er zijn afspraken gemaakt over een zelfstandige voortzetteing van het porject. De totale investering van het project is uitgekomen op ruim € 190.000,00 en het project is per 1 januari 2023 schuldenvrij overgedragen.


Zonder Rinsma Modeplein en haar gasten, Wilde Ganzen, kerken, instanties, verenigingen, ondernemers, donateurs en alle vrienden van dit project was dit nooit gelukt. Met dank aan allen!

vervolg

De jaren 2023 en 2024 zal vanuit RNF/Dick geheel in het teken staan van adviseren en desgevraagd bijstaan daar waar mogelijk. Giften en donaties blijven daarom nog van harte welkom op bankrekening Stichting Rinsma Nepal Foundation NL93RABO0320923851. Om tot een algehele overdracht en afronding te komen zijn er plannen om eind 2024 met een groepje betrokkenen bij RNF/ Rinsma Modeplein, donateurs en pers het project te bezoeken en de ceremoniële overdracht bij te wonen. 

Voor meer informatie: Dick Beumer. Secretaris / penningmeester RNF.

djbeumer@hotmail.com

0513-465732


ANBI/ Jaarrekeningen/ KVK

Lees hier alle informatie betreffende ANBIJaarrekeningen en KVK.