Wastips: Sorteer & GenietYes! Je hebt nieuwe items toegevoegd aan je garderobe. Daar ben je natuurlijk hartstikke blij mee en het liefst houd je, je nieuwe items mooi. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het wassen van kleding, zoals de kleur, het materiaal en de temperatuur. In deze blog bespreken we verschillende wastips die je kunt toepassen om je kleding in goede staat te houden.

Kleur

Het sorteren van je was op kleur is van essentieel belang om te voorkomen dat kleuren doorlopen en je kleding er vervaagd uitziet. 


 Hier zijn enkele richtlijnen voor het sorteren op kleur:

 • Donkere kleuren: Sorteer zwarte, donkerblauwe, bruine en andere diepe kleuren samen. Was ze op een koude of lauwe temperatuur om vervaging te voorkomen.

 • Lichtere kleuren: Combineer pastelkleuren, lichtblauw, geel en andere lichte tinten. Was ze ook op een koele temperatuur om te voorkomen dat ze verbleken.
 • Witte kleding: Was witte kleding apart van andere kleuren om te voorkomen dat ze grijs worden. Gebruik een bleekmiddel veilig voor witte stoffen om ze helder te houden.

Sorteer op materiaal of temperatuur

Naast het sorteren op kleur is het ook belangrijk om je wasgoed te scheiden op basis van het materiaal of de aanbevolen temperatuur.


Hier zijn enkele tips:

 • Delicate stoffen: Was delicate stoffen zoals zijde, kant en fijne lingerie apart van zwaardere stoffen. Gebruik een mild wasmiddel en kies voor een handwasprogramma of een speciaal delicaat wasprogramma.

 • Katoen en linnen: Deze natuurlijke materialen kunnen meestal op hogere temperaturen worden gewassen. Sorteer ze op kleur en was ze op een normaal wasprogramma op de aanbevolen temperatuur.

 • Synthetische stoffen: Polyester, nylon en andere synthetische materialen kunnen gewoonlijk op lagere temperaturen worden gewassen. Sorteer ze op kleur en was ze op een programma voor delicate stoffen of op een lage temperatuur.

Welk wasprogramma

 • Wol: Gebruik een speciaal wolwasprogramma of kies voor een programma met lage temperatuur en lage centrifugeersnelheid. Gebruik een mild wasmiddel dat geschikt is voor wol. 
 • Kasjmier: Was kasjmier bij voorkeur met de hand in koud water met een mild wolwasmiddel. Als je het in de machine wilt wassen, gebruik dan het wolwasprogramma met lage temperatuur en lage centrifugeersnelheid.

 • Katoen/linnen: Katoen en linnen kunnen meestal worden gewassen op normale wasprogramma's met een gemiddelde tot hoge temperatuur. Gebruik een geschikt wasmiddel voor gekleurde of witte kleding, afhankelijk van de kleur van de stof. 

 • Acryl/polyester: Deze synthetische stoffen kunnen meestal worden gewassen op een normaal programma met een gemiddelde temperatuur. Kies voor een mild wasmiddel dat geschikt is voor synthetische stoffen.

 • Spijkerstof: Spijkerstof kan worden gewassen op een normaal programma met een gemiddelde tot hoge temperatuur. Vermijd echter het gebruik van te hoge temperaturen om krimp en vervaging te voorkomen. 

 • Tricot: Tricotstoffen kunnen meestal worden gewassen op een normaal programma met een gemiddelde temperatuur. Gebruik een mild wasmiddel en vermijd hogecentrifugeersnelheden om het risico op uitrekken te verminderen. 
 • Viscose: Viscosestof kan het beste worden gewassen op een delicaat programma met een lage temperatuur. Gebruik een mild wasmiddel en vermijd sterke wrijving om krimp en vervorming te voorkomen. 
 • Travelstof: Travelstof is vaak gemaakt van synthetische vezels zoals polyester en spandex. Volg de instructies op het wasetiket van de kleding, maar meestal kan travelstof worden gewassen op een normaal programma met een gemiddelde temperatuur. 


Houd er rekening mee dat de specifieke instructies op het wasetiket van de kleding altijd leidend zijn. Raadpleeg deze voor de meest accurate informatie over het wassen van specifieke kledingstukken.Wasmiddel

Het gebruik van het juiste wasmiddel is essentieel om je kleding schoon en fris te houden.


 Hier zijn enkele tips:

 • Dosering: Volg altijd de instructies op de verpakking van je wasmiddel om de juiste hoeveelheid te gebruiken. Te veel wasmiddel kan resten achterlaten en de stoffen aantasten.

 • Soort wasmiddel: Kies het juiste wasmiddel op basis van de kleur en het materiaal van je kleding. Er zijn speciale wasmiddelen voor donkere kleuren, fijne stoffen en gevoelige huidtypen.

 • Vlekkenbehandeling: Voor hardnekkige vlekken kun je een vlekkenverwijderaar of een beetje wasmiddel rechtstreeks op de vlek aanbrengen voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet.

Laatste tips

Na het volgen van de bovenstaande tips, is het tijd om te genieten van je schone en frisse kleding! Hier zijn enkele laatste tips om ervoor te zorgen dat je nieuwe items langer meegaan:


 • Hang je kleding op: Hang je kledingstukken na het wassen op om ze te laten drogen. Dit voorkomt dat ze kreuken en helpt de vorm te behouden.

 • Strijk op de juiste temperatuur: Strijk je kleding op de aanbevolen temperatuur om te voorkomen dat je delicate stoffen beschadigt.

 • Bewaar ze goed: Berg je kleding netjes op in je kast of lade. Zorg ervoor dat je ze opvouwt of ophangt volgens de aanbevelingen van de kledingstukken om kreuken te voorkomen.