Kleurtype bepalen - Welk kleurtype ben ikDe kracht van kleur


Kleuren zijn krachtig en hebben een enorme impact op ons! Ze kunnen ons fysiek en emotioneel beïnvloeden en onze stemming veranderen. Rood geeft bijvoorbeeld energie terwijl blauw ons kan kalmeren. Én, jij verheugt je toch ook altijd op de lente? Dan krijgt alles weer kleur en dat voelt als een feestje! Kleuren hebben niet alleen invloed op onze gemoedstoestand, maar ook op hoe anderen ons zien. Het dragen van de juiste kleuren kan ons zelfvertrouwen een boost geven en onze uitstraling versterken. 

Er is zoveel te vertellen over kleur en ook wij raken er niet over uitgepraat. Veel van onze Fashion Professionals zijn opgeleid tot personal stylist en kunnen jou nog veel beter vertellen over dit onderwerp dan dit blog. In de winkel kunnen we je oprecht advies geven over wat kleur met jou en je uitstraling doet.

Ontdek de kleur die bij je past


Heb je jezelf weleens afgevraagd welke kleuren het beste bij jou passen en welk kleurtype jij bent? Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om online een kleuradvies te krijgen. Geen zorgen, wij willen niet dat je je in een hokje geplaatst voelt. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt in wat je draagt!

Maarrr...we kunnen ons voorstellen dat je soms nieuwsgierig bent naar welk kleurtype je bent of welke kleuren het beste bij jou passen. Zo ga je nét even anders naar jezelf kijken en dat kan verrassend (leuk!) zijn. 

Wist je dat er in de mode vier verschillende kleurtypes zijn? Namelijk het lentetype, zomertype, herfsttype en wintertype. Als je weet welk kleurtype je bent, kan dit je helpen om te ontdekken welke kleuren het beste bij jou passen.

Lentetype


Het lentetype is een van de vier kleurtypes in de mode en wordt gekenmerkt door een lichte huid, lichtblond tot lichtbruin haar en blauwe, groene of lichte bruine ogen. Dit type wordt ook wel het 'frisse' type genoemd, omdat de kleuren die bij dit type passen over het algemeen helder en fris zijn.


Welke kleuren passen bij het lentetype?

 • Pasteltinten, lichtblauw, zachtroze en perzikkleuren 
 • Heldere kleuren zoals oranje, helderblauw, turquoise en felroze kunnen het lentetype er levendig en fris uit laten zien. Combineren met zachtere tinten is wel belangrijk om een gebalanceerde look te creëren.
 • Donkere kleuren zoals zwart, donkerbruin of donkergroen zijn minder geschikt voor het lentetype omdat ze de lichte uitstraling kunnen verzwaren. Toch is het mogelijk om donkere kleuren te combineren met lichtere tinten voor een gebalanceerde look.


Tips voor het kiezen van de juiste kleuren: 

 • Bij het lentetype is het belangrijk dat er bij de halslijn, dus grenzend aan je gezicht de warme en heldere kleuren worden gedragen. Dit geeft het gezicht een frisse uitstraling. 
 • Wil je zachte kleuren dragen? Zorg dan bij de halslijn voor een heldere statementketting of sjaal voor de juiste uitstraling.

Zomertype 


Het zomertype wordt gekenmerkt door een lichte huid met roze ondertoon, asblond of middenbruin haar en lichte, blauwe of grijze ogen. Dit type wordt ook wel het 'koele' type genoemd, omdat de kleuren die bij dit type passen over het algemeen koel en rustig zijn.


Welke kleuren passen bij het zomertype?

 • Pasteltinten zoals lichtroze, lila en lichtblauw
 • Koele, gedempte kleuren zoals grijs, taupe en lichtblauw zijn ook geschikt voor het zomertype. Deze kleuren vullen de natuurlijke kleur van het zomertype aan en creëren een harmonieuze uitstraling.
 • Fel gekleurde kleding kan het natuurlijke uiterlijk van een zomertype overweldigen. Combineer ze daarom met zachte kleuren voor balans.

Tips voor het kiezen van de juiste kleuren:

 • Het is belangrijk om te kijken naar de ondertoon van de kleuren. Voor het zomertype zijn koele, gedempte kleuren geschikter dan warme kleuren. 
 • Kleurkeuze gaat vooral om wat dicht bij je gezicht komt. Door de juiste kleuren te dragen, kan het zomertype er frisser en stralender uitzien.

Herfsttype


Het herfsttype wordt gekenmerkt door een warme huidskleur met een gele of perzikkleurige ondertoon, donkerblond tot donkerbruin haar en bruine, groene of blauwe ogen met gouden of bruine spikkels. Dit type wordt ook wel het 'aardse' type genoemd vanwege de warme en rijke kleuren die bij dit type passen.


 Welke kleuren passen bij het herfsttype?

 • Warme en rijke kleuren passen het beste bij het herfsttype. Denk aan kleuren zoals goudgeel, brons, roodbruin, olijfgroen, en donkeroranje.
 • Maar ook neutrale kleuren zoals crème, beige, en bruin passen goed bij dit type. Koele kleuren zoals blauw en grijs kunnen het gezicht van het herfsttype bleek laten lijken. Tips voor het kiezen van de juiste kleuren: 

 • Draag warme kleuren zoals rood en oranje in de buurt van het gezicht om de warmte in de huid te benadrukken. 
 • Donkere kleuren zoals zwart zijn minder geschikt voor het herfsttype, maar kunnen wel worden gecombineerd met warmere tinten.

Wintertype


Het wintertype wordt gekenmerkt door een koele huidskleur met een blauwachtige ondertoon, donkerbruin tot zwart haar en bruine, heldere blauwe, groene of grijze ogen. Dit type wordt ook wel het 'koele' type genoemd vanwege de koele en heldere kleuren die bij dit type passen.


Welke kleuren passen bij het wintertype?

 • Koele, heldere kleuren passen het beste bij het wintertype.
 • Kleuren zoals helderblauw, rood, smaragdgroen, fuchsia en zwart. Maar ook wit en zilver passen goed bij dit type.
 •  Warmere kleuren zoals beige en oranje staan minder goed bij het wintertype omdat deze de koele huidtint kunnen benadrukken. Tips voor het kiezen van de juiste kleuren:

 • Kies kledingstukken met heldere, koele kleuren die dichtbij het gezicht worden gedragen, zoals tops en sjaals. Dit zorgt voor een heldere en frisse uitstraling.
 • Vermijd kleuren zoals geel en oranje, omdat deze het gezicht een onnatuurlijke uitstraling kunnen geven. 
 • Draag ook kledingstukken met een glanzende of metallic afwerking om het koele kleurenpalet te benadrukken.

Shop je kleurtype


Nu je meer weet over de vier kleurtypes en welke kleuren het beste bij jou passen, wordt het tijd om te gaan shoppen!


Bij ZIJ VAN RINSMA hebben we een ruime collectie aan kleding in verschillende kleuren en stijlen. Onze Fashion Professionals staan klaar om je te adviseren en te helpen bij het vinden van de juiste kleding en kleuren die het beste bij jou passen. Zij hebben allemaal de basis kleurenleer en vele zijn opgeleid tot personal stylist.

Of je nu een lentetype, zomertype, herfsttype of wintertype bent, wij hebben voor ieder kleurtype de perfecte outfit.


Bekijk onze collecties of kom langs in onze winkel en laat je inspireren door onze collectie.


Wil je graag persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met een van onze personal shoppers. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste kleuren draagt en straal je elke dag!


Shop nieuwe collectie >


Terug naar blog overzicht >