• Voor 21:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis afhalen in de winkel
 • Altijd gratis retour

Rinsmamodeplein.nl maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te optimaliseren

Stichting Rinsma Nepal Foundation / Vrouwen Project

Header Nepal

Stel je eens voor. Je hebt geen werk en geen inkomen, je hebt geen huis, kunt geen beroep doen op medische zorg en kinderen kunnen niet naar school. Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar het is pure realiteit voor veel kansloze Nepalese vrouwen. Rinsma Modeplein is geraakt door het lot van deze vrouwen en wil iets terugdoen voor deze samenleving.

RINSMA MODEPLEIN

Op 9 februari 2010 is de Stichting Rinsma Nepal Foundation (RNF) opgericht. De eerste jaren voor ondersteuning aan een aantal kleine projecten maar in 2012 / 2013 groeide dat uit tot een omvangrijke uitdaging. We kwamen in contact met een lokale stichting, Khadgamaya Sangroula Memorial Foundation (KSMF) en in nauwe samenwerking met hen is de bouw van een naaiatelier eind 2013 van start gegaan. Een atelier waar voornamelijk schooluniformen en T-shirts worden gemaakt voor uitsluitend de lokale markt, tegen marktconforme prijzen en onder de meest ideale werkomstandigheden voor de vrouwen. De grond is geschonken door de familie Sangroula. Het project is gelegen in het dorpje Charpane in het district Jhapa in het uiterste zuidoosten van Nepal. 

Eind 2014 is het eerste gedeelte (begane grond) geopend en in gebruik genomen. Hierbij waren Anna Rinsma en Dick Beumer aanwezig. Nadat de eerste 15 nieuwe naaimachines waren geïnstalleerd is gestart met de opleiding van 30 geselecteerde kansarme vrouwen uit 12 omliggende dorpen. Allen verschillend van aard, kaste en religie. Ze produceren schooluniformen voor uitsluitend de eigen markt en ontvangen een eerlijk loon waarmee zij zichzelf en / of  hun gezin in hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien.

48

In 2015 bleek al snel dat er veel orders binnen kwamen en dat er behoefte was aan meer ruimte, meer naaimachines en toebehoren zoals strijkijzers, printers, meubilair en voorraden. Er zijn toen door Rinsma Modeplein / Rinsma Nepal Foundation diverse acties opgestart voor het verkrijgen van geld voor de bouw van een eerste verdieping. Dit met financiële ondersteuning van Wilde Ganzen daar dit project aan al haar criteria voldoet. Namelijk hulp aan een ontwikkelingsland, gedegen opleiding / begeleiding,  toezicht, gekozen doelgroep, werk, inkomen, scholing, gezondheidszorg, goede huisvesting enz.. De vrouwen werken alleen overdag en bij voorkeur in een shift van 4 uur. In het gebouw is een eigen keuken, een kantoor, mogelijkheid voor kinderopvang / babyroom en uitstekende sanitaire voorzieningen zoals douches en toiletten. 

In 2016 is de bouw van de eerste verdieping gestart en eind 2017 is deze gereed gekomen en ingericht met meer naaimachines zodat er ruim 50 vrouwen aan het werk konden. De orders bleven  binnenkomen en ze produceerden per week meer dan 500 schooluniformen en T-shirts. 

Begin 2018 is besloten de bouw te voltooien naar de eindfase. Namelijk een tweede verdieping met een dakconstructie en 100 vrouwen met een eigen inkomen. De bouw van deze verdieping en dakconstructie is eind 2018 voltooid. Nadat het resterende geldbedrag bijeen is gebracht, de benodigde extra nieuwe machines, strijkijzers etc. zijn geïnstalleerd en het meubilair is aangeschaft kunnen de laatste 30 reeds opgeleide vrouwen aan het werk en daarna is het totaal beoogde aantal van 100 vrouwen bereikt.. We constateren nu dat het naaiatelier het leven van velen in deze omgeving een andere invulling heeft gegeven. Van uitzichtloos naar een zinvol bestaan. De kinderen gaan naar school, er is geld voor gezondheidszorg, betere huisvesting, uithuwelijken op latere leeftijd enzovoort.

50
3

Wat is er sinds de start in 2014 allemaal veranderd: 

 • Vrouwen zonder werkervaring, zonder opleiding en zonder inkomen produceren na hun opleiding keurige schooluniformen
 • Het aantal orders is vervijfvoudigd
 • Het gebouw is nu drie keer zo groot
 • In meerdere ploegen werken er nu 70 vrouwen
 • Deze vrouwen dragen substantieel bij aan het gezinsinkomen. Eerder moesten zij en de kinderen op het land werken wanneer er geoogst werd. Nu is er geld om landarbeiders in te schakelen voor dit zware karwei. Het loon in het naaiatelier is hoger dan dat van een landarbeider. Bovendien heeft deze arbeider ook weer werk en inkomen
 • Meer kinderen gaan naar school. De afgelopen jaren zijn er drie extra schoollokalen gebouwd bij het schooltje 5 km verderop en zijn er ook drie extra leerkrachten aangetrokken. Dus is hier ook weer meer werk en kunnen zij ook inkomen genereren
 • Uithuwelijken is helaas nog steeds aan de orde, maar de gemiddelde leeftijd van de vrouw is met meer dan liefst vijf jaar opgeschoven
 • Gezinnen kunnen zich dokterskosten en medicijnen permitteren waardoor vroegsterfte afneemt en de hygiëne verbetert
 • Veel huizen hebben een metamorfose ondergaan: van bamboe met koeienmest naar steen. Veel mannen van onze vrouwen hebben meegewerkt aan de bouw van het atelier en weten zodoende hoe je moet metselen en timmeren
 • De regering en district politici zijn heel enthousiast en hebben in de gaten dat het dorpje Charpane in het district Jhapa in opkomst is en investeren in een betere infrastructuur en elektriciteits voorzieningen
29
40

Laatste fase / Overdracht;

De financieringen van dit project zijn tot stand gekomen door een verstrekt microkrediet van € 30.000,00 (zonder rente en af te lossen in 10 jaar) door RNF, diverse acties, loterijen, giften en donaties, sponsors en ondersteuning van Wilde Ganzen. 

Jaarlijks bezoeken wij vanuit Rinsma Nepal Foundation het project voor overleg, training, advies, begeleiding en controle van de boekhouding.
                                                                                                                                  
Zodra het project gereed is en alles is ingericht en betaald,  het microkrediet (Saldo 2019 € 21.000,00) is afgelost zal het naaiatelier worden overgedragen aan de Nepalese stichting KSMF. Omdat de kinderen nu ver moeten lopen naar school is begeleiding van een van de ouders  noodzakelijk. Het zou mooi zijn als in de nabijheid van het naaiatelier een schooltje met 4 lokalen voor de kleinsten (4 -7 jaar) gebouwd kan worden. De familie Sangroula is wederom bereid hiervoor grond beschikbaar te stellen.

18
12

Ben je net zoals wij geraakt door het lot van deze vrouwen en onder de indruk van ons verhaal? Ook jij kunt een steentje bijdragen voor het verder voltooien en ontwikkelen van dit naaiatelier.

Er is nog geld nodig om dit te realiseren. Je kunt een bedrag van je keuze overmaken op bankrekeningnummer NL93RABO0320923851 ten name van Stichting Rinsma Nepal Foundation. Onze Stichting is officieel geregistreerd bij de ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling) en je gift geldt daardoor als aftrekpost voor de inkomstenbelasting.                                                                                                                             
Voor meer informatie:
Dick Beumer. Secretaris / penningmeester RNF.
djbeumer@hotmail.com
0513-465732     

Lees hier het verslag van Hetty Visser haar bezoek aan Nepal in het najaar van 2018 >

Lees hier het verslag van Dick Beumer zijn bezoek aan Nepal in het najaar van 2017 >

Logo RNF