Nu 15 euro cadeau (vanaf €75,-) met code CADEAUTJE | De winkel is weer geopend. Van harte welkom! | Update Coronavirus

Rinsmamodeplein.nl maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te optimaliseren

De flared jeans

Ja hoor, daar gaan we weer

Niet meer voor mij, dacht ik toen afgelopen zomer de revival van de flairpijp jeans zich weer aankondigde in het modebeeld. U weet wel, die broeken uit de jaren zeventig en op herhaling in de jaren negentig. Diep in de vorige eeuw werden ze gedragen met een geinig zelf erin gestikt stukje gebloemde stof in de losgetornde pijp. Hippie! Bandje om je hoofd en een wijd, psychedelisch geprint tuniekje erop. Met enorme plateauzolen eronder en een kort jeansjackie was je soulkikker. Tasje voor je op de dansvloer, rijtjes maken en de pasjes van James Brown in Sexmachine Man proberen na te doen. Nu kunnen we, een kleine halve eeuw later, nog altijd losgaan op die heerlijke Motown sound. Get up, èehh get on up… Wait a minute, shake your arm, then use your form… Stay on the scene like a sex machine man….

In het decennium voor- en rond de eeuwwisseling kwam de bootcut jeans weer terug in het straatbeeld. Laag op de heup gedragen, brede riem met bij voorkeur een paar fikse stenen op je buik. De pijpen moesten tot op de grond zodat de onderkant iets afsleet. Je was helemaal megahip wanneer je die iets te lange broek combineerde met puntlaarzen. En daar zat hem de ellende, althans voor mij. Likdoorns kreeg ik daar van, niet normaal. Want je tenen zaten tegen elkaar aan geperst in de punt van die laars. Destijds heb ik puntschoenen en laarzen afgezworen. Nóóit meer. Om de paar weken zat ik bij de pedicure om die pijnlijke plekken tussen mijn tenen te laten behandelen.

Vorige week was ik met mijn dochter aan het shoppen. Levi’s is, en blijft mijn favoriete jeans. Perfecte pasvorm en ja, lekker retro met dat rode labeltje op je kont. Het geeft ook altijd een korte, goedkeurende blik van herkenning bij de echte Levi’s addicts. En daar lag hij, tussen een aantal andere modellen, De Bootcut Jeans. Zwart. Als altijd grijnsde dat kekke labeltje mij weer toe. Ik hield de broek voor me en liep naar een spiegel. Zo gek is ie nou ook weer niet, dacht ik. Bovendien was ik toch op zoek naar een nieuwe, zwarte broek.
‘Trek hem eens aan, mam’, zei Cornalie.

De broek zat fantastisch. Wat wil je ook, het is een LEVI’S. Je benen lijken eindeloos lang, je kont lijkt slanker door die flairpijp en- in tegenstelling tot eerder modellen uit het verleden- zat deze jeans niet ónder mijn heupen, maar precies goed óp het heupbeen.
Ik was verkocht. Laarsjes eronder, (géén punt!) maar zwarte Fred de la Bretonnière met een fijne ronde neus en een rechte hak. ‘Mooi, mam’, riep Cornalie. ‘Echt heel gaaf’.
Zeker wat mode betreft kunnen we dus nooit, nooit weer zeggen. In de roemruchte jaren zestig waarin de minirok werd geïntroduceerd en Mary Quant met boegbeeld Twiggy een complete shock in de modewereld teweeg bracht, is alles en dan ook écht alles wel een keertje voorbij gekomen. Willen we er niet als een wandelend schilderij à la Mathilde Willink bijlopen, dan zullen wij gewone modeslachtoffers toch af en toe ook in de herhaling moeten. Net als in de muziek. Want toevallig of niet, die oude discosound is weer helemaal hip. In Amsterdam worden dance-events georganiseerd met disco als thema. We mogen weer ouderwets losgaan in onze retro jeans. Het tasje laat ik tegenwoordig wel thuis. Helaas zijn die tijden veranderd, niks is meer veilig. Lipgloss, mobiel en geld in je broekzak van je flairpijp jeans en zet die heerlijke oude discomeuk maar weer op.
Get it together, right, on, right on. Like a Sexmachine Man…
Go girls! Even oefenen voor de spiegel en dan beheersen we weer die moves van veertig jaar geleden alsof we nooit uit die disco zijn geweest.

Wiep Fenna de Jong

Naar het blogoverzicht

Sonja in een broek van Nikkie Plessen
Sonja in een broek van Nikkie Plessen
Sonja draagt de Levi's jeans met flairpijp
Sonja draagt de Levi's jeans met flairpijp